• ECAUE简介
  • ECAUE宗旨
  • ECAUE职责
  • ECAUE学生管理服务体系

中美高校教育文化交流协会(ECAUE),英文全称“Education & Culture Association for Sino-US Universities Exchange”,是在北美大学联合会(American Association of Universities,简称 AAU)、国家外国专家局、中国卓越人才培养合作高校联盟(即“卓越联盟”)的联合支持下,于2013 年 5 月组建并成立的一家国际性的合作组织。 ECAUE依托于各支持单位,在“中国 985 工程重点高校”北京理工大学的指导下开展各项业务,从成立伊始,即确立了“以高质量国际化人才培养为先导,以中美高校学术交流合作为基础,以中美两国文化共享互促为方向“的方针。

It was my great pleasure to visit China in 2005 when Iwas the principal of Cornell University. After that, in 2012, I went to thebeautiful oriental land again. I was impressed then, as I am today, by theremarkable changes in China.Meanwhile, China isalso faced with increasing challenges. In today’s globalization, China needsmore progress in technology, culture and education areas to maintain its fastdevelopment.Organizations such as ECAUE will play constructive roles in providing thestudents, faculty and staff with a tremendous range of opportunities.I look forward tosupporting ECAUE in its dedication of building strong, sustainable and growingconnections between U.S. and Chinese higher education.Best Wishes, 


Hunter R. Rawlings III


  北美大学联合会(American Association of Universities,简称 AAU)成立于 1900 年,是由美国高水平研究型大学组成的专业协会,是公认的世界一流大学群体。该协会以提升大学的学术研究和教育水平为宗旨。AAU 仅有 62 所会员大学,包括 60 所最顶尖的美国大学和 2 所加拿大大学。Rawlings 博士是 AAU 现任主席,曾任美国康奈尔大学校长,自 2005 年起多次出访中国。ECAUE是AAU的亲密合作伙伴,上图是Rawlings主席写给中美高校教育文化交流协会的成立致辞。

  ECAUE目前的工作重点是打造大学在校生交换留学项目,帮助国内高校学生到美国知名大学进行为期1~2年的学习,提升学历、开拓视野、培养独立创新的人格。包括加州大学、普渡大学、密苏里大学等在内的十余所美国院校均与ECAUE达成了稳定的、具有成长性和竞争力的合作模式。



本网站由阿里云提供云计算及安全服务